Historie Hospice na Svatém Kopečku

Hospic na Svatém Kopečku je jediným zařízením tohoto typu v Olomouckém kraji. Projekt navazuje na zkušenosti získané v hospicích v celé České republice i v zahraničí.

Hospic byl zřízen Arcidiecézní charitou Olomouc v bývalém poutním domě na Svatém Kopečku u Olomouce. Dne 28. listopadu 2002 byl slavnostně otevřen za přítomnosti arcibiskupa Mons. Jana Graubnera. Tomuto předcházely zhruba čtyřleté přípravy. První nemocné hospic přivítal počátkem prosince 2002.

Pečující tým

O uživatele pečuje odborný personál, který tvoří zdravotní sestry, pracovníci v sociálních službách (pečovatelky), sociální pracovnice, pastorační pracovnice, duchovní, lékař a v neposlední řadě také dobrovolníci. Celý tým se snaží poskytovat takovou péči, která zlepšuje kvalitu života uživatele.

Citlivý přístup je personálem věnován nejen uživatelům, ale i jejich rodinám.

V jakém prostředí je služba poskytována

Celý hospic je bezbariérový. Je vybaven signalizací, polohovacími lůžky a dalším moderním zdravotnickým zařízením (antidekubitální pomůcky, kontinuální dávkovače léků, přístroje k aplikaci kyslíku apod.)

Pro uživatele je připraveno celkem 30 lůžek v 24 ubytovacích jednotkách (tj. 18 jednolůžkových a 6 dvoulůžkových), z nichž každá jednotka se skládá z předsíně, pokoje s lůžkem a hygienické buňky (sprchový kout, umyvadlo, WC). Na pokojích je TV, rádio a lednička. Uživatelé mají možnost vybavit si pokoj svými doplňky.

Vybavení jednolůžkových pokojů doplňuje také křeslo sloužící jako přistýlka, díky které mohou být příbuzní přítomni po celou dobu pobytu uživatele v hospici a tím jej doprovázet v nejtěžších chvílích jeho života.

Součástí vnitřního vybavení hospice je také koupelna se speciální hydraulickou vanou a zvedákem pro uživatele trvale upoutané na lůžko, jídelna sloužící také jako společenská místnost, kuchyňské koutky pro návštěvy, zimní zahrada s knihovničkou, kaple, terasa a dále recepce s možností zakoupení pití a drobných sladkostí, kuchyně, pokoj pro stážisty apod.