Hospic na Svatém Kopečku rozšířil své služby
2. března 2023 Články

Hospic na Svatém Kopečku rozšířil své služby

Po dvaceti letech rozvoje lůžkové péče začal Hospic na Svatém Kopečku poskytovat také zdravotní péči pacientům v jejich domácím prostředí. Od Nového roku totiž převzal dvě terénní služby dříve poskytované Charitou Olomouc.

„Úvahy o převzetí charitních zdravotních služeb pro pacienty s těžkým onemocněním a v závěru života jsme s Charitou Olomouc vedli již delší dobu a nakonec jsme tuto změnu naplánovali od 1. ledna 2023. Po dvou měsících nově poskytovaných zdravotních služeb můžeme zhodnotit, že tato změna pro pacienty a jejich rodiny proběhla plynule“, uvedla ředitelka Hospice na Svatém Kopečku Ing. Marta Šťastná. Již dříve obě služby vzájemně spolupracovaly a dokonce sdílely některé pracovníky. Přechod terénních služeb pod lůžkový hospic tak znamenal jen další logický krok ve vzájemné spolupráci.

Zatímco domácí zdravotní péči zajišťují charitní sestřičky jen v Olomouci a přilehlých obcí, tak mobilní specializovaná hospicová péče je rozsáhlý projekt tvořený třemi pracovišti – Olomouc, Šumperk a Zábřeh, ze kterých lékaři, sestry a další personál vyjíždí až do okruhu třiceti kilometrů, případně i dále. Hospicová péče Caritas v Olomouckém kraji, jak se tento rozsáhlý projekt nazývá, vznikl před čtyřmi lety a za tu dobu již doprovázel 535 pacientů v jejich domácím prostředí. Domácí hospic však nepečuje jen o pacienty, ale je velkou oporou také pro rodinné příslušníky, a to i po úmrtí pacienta.

Domácí hospicová péče je lékařská odbornost a přijetím do péče paliativní lékař řídí veškerou zdravotní péči u pacienta. K tomu patří pravidelné vizity lékařů i návštěvy sester u pacienta a 24hodinová pohotovost jak sester, tak lékařů. Domácí hospic však navíc zajišťuje pomoc a poradenství v oblasti sociální, pastorační a psychologické. „Jsem velmi ráda, že od počátku máme na všech pracovištích stabilní tým zkušených lékařů, kteří se věnují pacientům opravdu obětavě a i v náročných obdobích covidu jsme nikdy naši péči neomezovali“ sdělila vedoucí obou terénních služeb Mgr. Leona Martinková. „Stále je však mnoho pacientů, kteří naše služby nevyužijí, protože se o nich v pravou chvíli nedozví. Chceme se tedy i v letošním roce zaměřit na osvětu laické i odborné veřejnosti, aby přání zůstat v závěru života doma mohlo být splněno co největšímu počtu pacientů.“ 

Alenka Míla pac. Ošetřovatelská S MUDr. Březinou Z terénu Zábřeh tým