Setkání pracovníků a přátel hospice s premonstráty v Praze - prohlídka Strahovského kláštera
17. května 2023 Články

Naši pracovníci a přátelé Hospice na Svatém Kopečku se v Praze setkali s premonstráty. Toto setkání bylo spojeno s prohlídkou Strahovského kláštera - měli jsme možnost projít si unikátní knihovnu, prohlédnout si galerii, baziliku, konventní zahradu a další zajímavé prostory.

Velkým obohacením bylo setkání s varhaníkem Vladimírem Roubalem, který je výborným varhanním improvizátorem a působí jako ředitel chrámové hudby Královské kanonie premonstrátů při bazilice Nanebevzetí Panny Marie na Strahově. Ten svou nádhernou hrou na varhany některým doslova vyrazil dech a některé dojal. Poté nás čekalo posezení s občerstvením v originální restauraci Na Pekle hned vedle kláštera, jejíž interiér je ve stylu středověkého vinného sklepa. Restaurace má vlastní vodní pramen vyvěrající už po 800 let z přírodního pískovce a je obklopena klášterní vinicí. Procházkou dolů přes Velkou strahovskou zahradu s okouzlujícím výhledem na Prahu jsme se dostali až na Karmelitskou ulici do chrámu Panny Marie Vítězné a svatého Antonína Paduánského k Pražskému Jezulátku a přes Újezd a posezení v cukrárně dále do centra.
Za skvělou komentovanou prohlídku, vstřícnost a čas věnovaný naší hospicové skupině děkujeme otci Gorazdu Františku Krušinovi a náš dík patří i ostatním premonstrátům, ať už ze Strahova nebo ze Svatého Kopečku, kteří s akcí pomáhali. Děkujeme také firmě 2K Consulting pana Radka Kubíčka za částečnou finanční podporu akce.