Prostředí hospice a pečující tým

Hospic na Svatém Kopečku se nachází v klidné lokalitě Olomouce, místní části Svatý Kopeček, v těsném sousedství baziliky.

Ubytování a ostatní prostory:

V budově hospice je pro uživatele připraveno celkem 24 barevně vymalovaných pokojů ve třech nadzemních podlažích. Většina pokojů je jednolůžkových, aby bylo zajištěno soukromí uživatelů. Výzdoba na pokojích se uživatelům individuálně přizpůsobuje dle jejich požadavků a možností hospice. Celý objekt je bezbariérový.

Jednolůžkový pokoj je vybaven polohovací postelí se signalizačním zařízením (zvonek), nočním stolkem, židlí, stolem, skříní s uzamykatelným trezorem, rozkládacím křeslem sloužícím jako přistýlka, poličkou, lednicí, TV a rádiem.

Dvoulůžkový pokoj má stejné vybavení pro každého uživatele, oba uživatelé se dělí o TV a ledničku. Rozkládací křeslo zde není, ale návštěva má možnost k přespání využít hostinský pokoj.

Ze společenských prostor jsou uživatelům i jejich návštěvám k dispozici prostory recepce s možností nákupu jídla a pití dle aktuální nabídky (sladkosti, slané drobnosti, minerálky, džusy), zimní zahrada s knihovnou, jídelna s klavírem, kaple sv. Ducha s ostatky sv. Matky Terezy z Kalkaty, prostorná terasa, kuchyňské kouty a malá terasa v 1. patře.

Pečující tým

Hospicový tým je multidisciplinární, to znamená, že na péči o klienta se podílí pracovníci různých profesí. Cílem je totiž komplexní péče o každého klienta po všech stránkách, tedy bio-psycho-socio-spirituální. Klient samozřejmě nemusí využít všechny nabízené služby, záleží jen na jeho přáních a potřebách, které v průběhu pobytu v hospici vyvstanou. Specifikem hospiců totiž není jen starost o tělo, ale i o psychiku klienta, jeho prožívání apod. Souhrnně lze říci, že jej doprovázíme náročným životným obdobím. Ve stejném duchu se snažíme doprovázet i rodinu klienta, pro kterou to rovněž není jednoduché.

Za tímto účelem jsou tedy členy našeho týmu lékaři, zdravotní sestry, ošetřovatelky, pracovníci v sociálních službách, sociální pracovnice, psycholožka, pastorační pracovnice a také kněží. Všichni se mezi sebou snaží spolupracovat a všem jde o to jediné – o spokojeného a vyrovnaného klienta.

Pokoj přízemí 1 Pokoj II. patro DSC00544 jídelna zimní zahrada terasa Pohled na terasu hospice prostory recepce Vana DSC00368